Prijava         
HR EN

Dijamant - zanimljivosti

 

Dijamant EurekaEUREKA dolazi od starogrčkog, a znači: "Našao sam". Težina ovog sirovog dijamanta je iznosila 21.25 ct, a brušenog 10.37 ct. Boja je žuta, a cut je ovalni briljant. Pronađen je u Južnoj Africi, provincija Cape.

Pronašao ga je farmerov sin 1866.god. Misleći da je pronašao lijepi kamen, dao ga je svojoj mlađoj sestri da se igra s njim. Susjed Niekerk je posumnjao da se radi o dijamantu koji je nakon toga prošao dugi put da bi se 1947. god pojavio na aukciji kuće "Christie's". Kupio ga je "De Beers" i vratio natrag u Južnu Afriku gdje se nalazi izložen u "Open Mine Museum"

 

Dijamant CullinanCULLINAN je iskopan 1905. god. u Južnoj Americi. Imao je masu od 3 106 ct. Brušenjem je podijeljen na 9 velikih i 96 manjih briljanata. Bez obzira na veličinu kristala, svaki korak u brušenju kristala određen je unutarnjom strukturom dijamanta u sirovom stanju.

Rana faza brušenja Cullinan-a I.

 

 

 

 

 

 

 

Dijamant HopeHOPE je u sirovom obliku imao masu 110.50 ct. Nakon brušenja je masa iznosila 45.52 ct, a clarity mu je VS1.

 

Povijest dijamanta poznatog kao Hope počinje sredinom 17-og st. Kada je J. B. Tavernier kupio safirno-plavi dijamant i nazvao ga Tavernier plavi. Prodao ga je 1669. god. Louis-u XIV. francuskom Kralju Sunca. Tada je postao poznat pod nazivom Plavi Dijamant Krune i ostao je u kraljevskoj obitelji do 1792. god.

Dijamant se 1839. god. pojavio u Londonu gdje ga je kupio H. P. Hope, te mu dao ime svoje obitelji. Kamen je ostao kod Hope-ovih do 1901. god., a nakon toga odlazi vlasnicima u Tursku i Pariz.

U Parizu ga kupuje P. Cartier koji se koristi fikcijom i pretjeranim pričama da bi stvorio Hope-ovu slavnu kletvu o donošenju nesreće svakome tko ga je posjedovao.

Winston je 1958. god. donirao dijamant Institutu u Washington-u gdje je izložen i smatra se najpopularnijim izloškom muzeja.

 

 

Dijamant DudleyZVIJEZDA JUŽNE AFRIKE, (THE DUDLEY) je dijamant koji je otkriven 1869. god. Težina u sirovom stanju je bila 83.50 ct, a brušenog 47.69 ct. Clarity je flawless . Cut je pear oblika, a pronađen je u Južnoj Africi.

Legenda kaže da je otkriće ovog dijamanta potaklo tajnika kolonije da predvidi: "Gospodo, ovaj dijamant je kamen temeljac na kojem će se graditi napredak Južne Afrike". Ne postoji dokaz za ovu izjavu, ali nakon ovog otkrića počinje dijamantna groznica, a svijet počinje drugačije gledati na Južnu Afriku.

Grof Dudley je 1870. god. kupio ovaj dijamant, kojeg od tog vremena ponekad nazivaju i "Dudley".

 

 

 

Dijamant Dresden GreenDRESDREN GREEN je najveći prirodno obojani zeleni kamen za kojeg se zna, 41 ct. Oblik je pear, a boja je fancy zelena.

Dijamant je tako rijedak radi raspodjele zelene boje po cijelom dijamantu, a to je rezultat izlaganja radijaciji kroz dugi vremenski period.

Danas je "Dresden Green" izložen u Njemačkoj kao dio Umjetničke kolekcije Dresdena.

Draguljar iz Praga je 1768. god. osmislio ovaj ukras za držanje "Dresden Greena".


Copyright © 2021 Zlatarna Kletuš
Sva prava pridržana. Zabranjena je upotreba fotografija i tekstova bez pismene dozvole autora.