Prijava         
HR EN

Tretmani dijamanata

 

Firentinski kipar i zlatar Benvenuto Cellini iz 16. stoljeća je napisao neke od prvih opisa tretmana dragog kamena. Tretmani se rade na dijamantima da bi se dobila atraktivnija boja, ili prikrila neka od njegovih nesavršenosti.

 

Iradijacija je postupak izlaganja materijala radijaciji, a u dijamantu izaziva promjenu boje.

DijamantSvi zeleni dijamanti svoju boju dobivaju zbog izloženosti radijaciji, bilo da se radi o prirodnim ili laboratorijski stvorenim dijamantima. Tretman boje ovog 3.06 ct dijamanta je javno objavljen, međutim, budući da je laboratorijski proces iradijacije toliko sličan prirodnoj iradijaciji, bez objavljivanja te činjenice bilo bi nemoguće utvrditi porijeklo njegove boje.

 

 

Annealing je nadzirani postupak zagrijavanja i hlađenja, te je još jedan od načina mijenjanja boje dijamanata. Kada slijedi iradijaciju u postupku od dva koraka, annealing mijenja iradirane boje i stvara smeđe, narančaste i žute boje. Rijetko proizvodi nijanse ružičaste, crvene i ljubičaste.


DijamantOvaj 0.55 ct sintetički dijamant prvobitno je bio smećkast, ali kombinacijom iradijacije i zagrijavanja je pretvoren u privlačan crveni dijamant.

 

 

 

 

 

Kombinacija visoke temperature i visokog tlaka također mijenja boju dijamanta, a kao rezultat ima dva postupka. Jedan je poboljšavanje boje smećkastih dijamanata tipa II a, koji dijamante pretvara u gotovo bezbojne. Drugi je postupak iz dijamanata tipa I a stvoriti zelene ili žuto-zelene dijamante.

Dijamanti          Dijamanti
Prije procesuiranja su kategorije boja ovih dijamanta tipa II a varirale između N-boje i fancy svjetlo smeđe (vrh). Nakon procesuiranja je kategorija boja poboljšana od D do H (dno).

 

 

Lasersko bušenje je omogućilo bušenje sićušnih tunela kako bi se doprlo do tamnih inkluzija. U ovom se postupku koristi laser temeljen na ugljik dioksidu, kojim se mala površina na dijamantu zagrijava sve dok ne ispari, stvarajući na taj način malu cijev koju operater može usmjeriti prema inkluziji. Usprkos činjenici da prikriva postojeću inkluziju, lasersko bušenje često uopće ne poboljšava clarity osobinu, jer rupa od bušenja sama postaje clarity karakteristika.

Dijamant          Dijamant
Prije bušenja laserom tamni included kristali odudaraju visokim reljefom prema ostatku dijamanta (vrh). Nakon što je dijamant izbušen laserom, a kristali izbijeljeni kiselinom, included kristali postaju manje vidljivi (dno).

 

 

Fracture filling je kada se supstanca rastopljenog stakla ulijeva u pukotine dijamanta, te se time poboljšava izgled dijamanta, a nedostatak je mogućnost smanjenja boje dijamanta.

Dijamant          Dijamant
Bijeli feathers-i (pukotine) na ovom 1.39 ct fancy ružičastom emerald cut dijamantu (vrh) narušavali su boju dijamanta. Nakon obavljanja postupka fracture filled (dno), većina njegovih feathers-a je postala prozirna.


Copyright © 2021 Zlatarna Kletuš
Sva prava pridržana. Zabranjena je upotreba fotografija i tekstova bez pismene dozvole autora.